بلک بری در ابتدا فقط گوشی مخصوص ایمیل ساخته شد. از آن به بعد گوشی هایی نیز با این مارک ساخته شدند که هم قابلیت های یک گوشی را داشتند و هم برای فرستادن ایمیل استفاده می شدند. گوشی های بلک بری ایمیل ها را از یک ایمیل سرور دانلود می کنند، تا 10 اکانت ایمیل را ساپورت می کنند و گزینه های مختلفی برای ایمیل مانند دانلود ایمیل به کامپیوتر شخصی دارند.
سهولت استفاده
این عزیز دردانه کارخانه آمریکایی اگر پیچیده بود، در دنیا با این همه استقبال مواجه نمی شد. با این که رابط کاربری آن تماماً با یک صفحه گردان که با انگشت شست هدایت می شود کار می کند و کار با آن شاید کمی کنند و گیج کننده به نظر بیاید، اما کاربران خیلی زود کار با آن را یاد گرفته و سریع عمل می کنند. علاوه بر این نبود قلم و یا صفحه نمایش حساس به تماس نیز برخی کارها مثل کلیک کردن روی یک لینک را کندتر می کند، اما صفحه کلید این گوشی ها کارهای دیگر مانند تایپ ایمیل را راحت تر می کند. شاید رابط کاربری بلک بری خیلی کامل نباشد، اما یکی از ساده ترین سیستم عامل ها است.
برنامه های کاربردی اصلی
سیستم عامل بلک بری مدیریت دفترچه تلفن را خیلی بهتر از مدیریت تقویم انجام می دهد. در دفترچه تلفن این سیستم عامل هر قسمتی را که تصورش را بکنید پیدا می کنید،به علاوه این که بدون اینکه با برنامه های پیام دهی یا تماس تداخل پیدا کند، می توانید شماره ها را گروه بندی کنید. مثلاً برای این که به کسی ایمیل بزنید تنها کافی است نام او را انتخاب و توسط صفحه گردان روی آن کلیک کرده و مثلاً گزینه Email Ali را انتخاب کنید. (علی نام فردی است که می خواهید به او ایمیل بزنید). در این حالت لازم نیست منوی دفترچه تلفن و یا منوهای دیگر را باز کنید.
تقویم این سیستم عامل در مقایسه با دیگر سیستم عامل ها آنقدر کامل نیست، شاید به خاطر عملکرد پیچیده آن برای گشت بین روزها و تاریخ های مختلف باشد.
خود برنامه تقویم بلک بری برنامه خوبی است، اما کار با رابط کاربری آن توسط صفحه گردان آنرا کمی مشکل کرده است. در این بخش لیست کارهایی که قرار است انجام دهید، ساعت هشداردهنده، یک ماشین حساب، برنامه پخش عکس و برنامه مدیریت کلمات عبور را نیز دارید که همه برنامه های خوب و کاملی هستند.
همخوانی با کامپیوتر
بلک بری نیز می تواند به راحتی با کامپیوتر شما همساز شده، اطلاعات خود را با Outlook یا Lotus Notes رد و بدل کند. این عمل توسط نرم افزاری به نام Intellisync میسر می شود. توسط سیستم عامل بلک بری می توانید به صورت بی سیم هم عمل یکسان سازی را انجام دهید، در نتیجه می توانید به راحتی قرارهای ملاقات، شماره تلفن ها، برنامه ها و وظایفتان را از کامپیوتر شخصی تان به گوشی خود منتقل کنید. این نکته جزو مزیت های بلک بری نسبت به دیگر سیستم عامل ها به حساب می آید.
همخوانی با آفیس
با این که سیستم عامل بلک بری هر سه برنامه آفیس یعنی Word، Excel و Powerpoint را پشتیبانی می کند، اما تنها می توانید این فایل ها را بخوانید و امکان ویرایش و یا ساختن یک فایل جدید وجود ندارد.
این سیستم عامل فایل های PDF را نیز باز می کند، اما فایل های گرافیکی و فرمت قرارگیری آنها در صفحه را به هم می ریزد و می توان گفت فقط می توانید متن فایل را بخوانید.
ایمیل
این سیستم عامل جان می دهد برای ایمیل زدند و حتی می توان گفت برای این کار ساخته شده است! البته این بدان معنا نیست که برنامه ایمیل آن بسیار عالی و اعتیادآور است، بلکه مدل دریافت ایمیل هاست که آن را جالب کرده است. شما در این سیستم عامل مجبور نیستید دکمه ای را بزنید تا ایمیل هایتان را دریافت کنید، بلکه هر زمان که ایمیلی دریافت کردید روی صفحه نمایش مانند یک پیغام ظاهر می شود.
با این که پالم و مایکروسافت هم تقریباً چنین حالتی دارند، اما همچنان این قابلیت در بلک بری بسیار بهتر است.
مولتی مدیا
گوشی های بلک بری بیشتر برای کارهای بیزینسی ساخته شده است و ابزار قدرتمندی در این قسمت دارد، این قابلیت های مولتی مدیای آن تقریباً محدود است. با اینکه مدل های جدیدتر آن قابلیت اجرای زنگ Mp3 نیز دارد، اما پخش کننده موسیقی به آن معنا ندارد و حتی حافظه کافی برای ذخیره بیش از چند آهنگ را ندارد. این مسئله در مورد فایل های ویدیویی نیز صادق است و از آنجایی که اسلات کارت حافظه هم ندارد تنها می توانید چند کلیپ کوتاه و کم حجم را روی آن ذخیره کنید. اما سیستم عامل بلک بری برنامه ای برای پخش عکس دارد که برنامه قوی هم هست.
برنامه های کاربردی دیگر
برای این سیستم عامل بر خلاف سیستم عامل های دیگر برنامه های زیادی طراحی نشده است و شاید چند صد برنامه بیشتر نباشند. در میان این برنامه ها، برنامه مدیریت کلمات عبور، بازی Sudoku ، برنامه محبوب RepliGo مخصوص باز کردن فایل های متنی و چند برنامه دیگر یافت می شوند.
سیستم عامل سیمبین (Symbian OS) بیشتر روی گوشی های تلفن همراه و تلفن های هوشمند یافت می شود و قابلیت های مدیریت اطلاعات شخصی (PIM) زیادی از جمله مدیریت دفترچه تلفن، تقویم و تعداد بسیار زیادی نرم افزارهای مختلف دارد. نوکیا، سونی اریکسون و زیمنس از این سیستم استفاده می کنند و بیشتر گوشی های هوشمند می سازند تا PDA.
این گوشی ها بیشتر شکل و شمایل یک گوشی تلفن را دارند و برای شماره گیری با این گوشی ها معمولاً از یک دست استفاده می شود. گوشی هایی که از این سیستم استفاده می کنند، طیف گسترده ای از قابلیت های یک گوشی تلفن همره را از جمله SMS و MMS، تشخیص صدا و نشانگر شماره دارند.
قابلیت های PDA این گوشی ها شامل خواندن فایل های متنی، تقویم، اینترنت، ایمیل و فهرست وظایف است. قرارداد امضا شده بین سیمبین و مایکروسافت به کاربران گوشی ها با سیستم عامل سیمبین این اجازه را می دهد که با استفاده از برنامه Exchange Service Activesync به برنامه ایمیل مایکروسافت یعنی outlook دسترسی داشته و کار کنند.
سهولت استفاده
کارکردن با سیستم عامل سیمبین خیلی بسته به مدل گوشی است که با آن کار می کنید. مثلاً روی مدل نوکیا 9300 با صفحه کلید کاملش، استفاده از سیمبین با این که به اندازه پالم و ویندوز موبایل خیلی راه دست نیست، اما بسیار ساده است. روی مدل شکلاتی نوکیا 6680 کارکردن با آن کمی پیچیده است و تاپیک کردن کمی کند می شود. فرآیند یاد گرفتن کار کردن با سیمبین نسبت به سیستم عامل های دیگر کمی طولانی تر است، اما باز بسیار به مدل گوشی وابسته است.
همخوانی با آفیس
سیستم عامل سیمبین از فایل های Word، Excel و Powerpoint پشتیبانی می کند و علاوه بر خواندن فایل ها می توانید آنها را ویرایش کرده و یا فایل جدید بسازید.
ایمیل
سیمبین نیز مانند دیگر سیستم عامل ها در زمینه پیغام دهی بسیار قوی عمل می کند. این سیستم عامل در این بخش از اکانت های POP3، IMAP4 و WebMail پشتیبانی می کند. سیمبین برای همخوانی بیشتر، از برنامه های دیگری مثل Microsoft Exchange، Lotus Notes و ... نیز پشتیبانی می کند.
مولتی مدیا
سیستم عامل سیمبین در زمنیه مولتی مدیا پیشرفته است و در خود قابلیت پشتیبانی از ضبط و پخش فایل های ویدیویی و صوتی را دارد، ولی مقدار توانایی ارائه شده در آن باز هم به مدل گوشی که از آن استفاده می کند بستگی دارد. مثلاً نوکیا 9300 هم mp3 Player دارد و هم Real Player، در نتیجه می تواند فایل های Mp3، Real Video و Real Aduio را پخش کنید، اما امکان ضبط هیچ کدام را ندارد.
برنامه های کاربردی دیگر
سایت Handago تا به حال تعداد 5 هزار و پانصد نرم افزار برای سیمبین پیدا کرده است. با این که این تعداد همچنان به اندازه نرم افزارهای موجود برای پالم و ویندوز موبایل نیست، اما به نوبه خود تعداد زیادی محسوب می شود. البته این نکته را هم در نظر بگیرید که سیمبین 1/9 که جدیدترین نسخه این سیستم عامل است، تنها نرم افزار هایی که مخصوص این نسخه طراحی شده باشند را اجرا می کند، در نتیجه این تعداد باز هم محدودتر می شود، اما به هر حال مقداری است که نیاز کاربران را برآورده کند.